top of page

Yoga Props & Alternatieven

Yoga props (attributen) zijn onmisbaar, zeker in het geval van Yin en Restorative Yoga. Op deze pagina vind je een overzichtje en reiken we een aantal alternatieve opties aan. Zo kan je makkelijk deelnemen, ook als je bepaalde props thuis niet bij de hand zou hebben.Alternatieven voor een yoga oogkussentje

Oogkussentje

Een oogkussentje kan een lichte, aangename druk op het aangezicht geven en voor verduistering zorgen. Een kleine handdoek of een sjaaltje zijn gemakkelijke alternatieven.Alternatieven voor een yoga riem of belt

Yoga Riem

Probeer als alternatief voor een yoga riem iets uit een zacht materiaal te kiezen. De riem van een badjas of een sjaal zijn bijvoorbeeld uitstekende opties. Hardere materialen, zoals een lederen riem bijvoorbeeld, zijn af te raden.Yin en restorative yoga dekens

Dekens

Zeker in restorative yoga zijn dekens onmisbaar. Om jezelf toe te dekken, ben je helemaal vrij om een zo zacht en fluffy deken te gebruiken als je maar wil. De andere dekens dienen om steun te geven en zijn idealiter wat groter en steviger. Een grote badhanddoek kan eventueel ook dienen. Verhuisdekens zijn hiervoor perfect geschikt, mocht je deze willen aanschaffen.


Yin en restorative yoga warme kledij

Kledij

Ook je kledij speelt een belangrijke rol in Yin en Restorative Yoga. Het is daarbij erg belangrijk dat je het warm hebt. Daarom wordt aangeraden om te zorgen dat je armen en benen volledig bedekt zijn. Ook een paar dikke sokken kunnen een groot verschil maken. Omdat je lichaamstemperatuur eerder af zal koelen, is het vaak handig om een extra trui of deken bij de hand te houden.
Yoga Blokken

Yoga blokken zijn ondanks hun eenvoud erg veelzijdig. Ze vinden zowel rechtop, languit of plat liggend hun toepassing. Wanneer ze languit of plat liggend worden gebruikt, kunnen enkele dikke boeken een toegankelijk alternatief zijn. Rechtopstaand mankeren vele boeken echter de nodige stabiliteit. Als je hiervoor een alternatief nodig hebt, kan je best eens door je huisraad neuzen. Gebruik bij voorkeur iets uit een stevig materiaal, 20 tot 25 cm hoog en zowel breed als diep genoeg om stabiel rechtop te blijven staan.


Yoga blokken
Alternatieven voor yoga blokken
Alternatieven voor yoga blokken

Yoga Bolster

Bolsters zijn langwerpige kussens die het lichaam optimaal ondersteunen in de houdingen. Je vindt ze in allerlei formaten en met verschillende soorten vullingen. In restorative yoga is er vaak meer dan één bolster nodig ter ondersteuning. Als extra alternatief kan je in dat geval soms grote kussens gebruiken of een meditatiekussen.


Yoga bolster
Alternatieven voor een yoga bolster


Indien je niet over een yoga-bolster beschikt, kan je er vrij eenvoudig zelf eentje namaken door de onderstaande stapjes te doorlopen. Dit doe je uiteraard best voor aanvang van de les, zodat je er tijdens de les geen omkijken meer naar hebt.


1. Spreid en vouw een deken zodat het je yogamat bedekt. Plaats hierop een kussen dat ook ongeveer even breed is als je yogamat (of gebruik twee kleinere kussens naast elkaar).


Alternatief voor een yoga bolster

2. Rol het kussen zo strak mogelijk in het deken. Het helpt om hierbij je knieën te gebruiken, zodat je hele gewicht kan meehelpen.


Alternatief voor een yoga bolster zelf maken
Zelf gemaakte yoga bolster
Zelf gemaakte yoga bolster.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page